Zdravé potraviny
BIO kakao
Historie kakaa
V době kdy Španělé objevili Ameriku, znali již Mayové kakao jako poživatinu. Kakaovník hrál důležitou roli v indiánské mytologii a kakaová zrna sloužila jako platidlo. Kryštof Kolumbus (1441-1506) jako první Evropan poznal hořký tučný nápoj Xocoatl, který Indiáni připravovali z kakaových bobů. Teprve však Hernando Cortez (1485-1547) přivezl kakaové boby do Evropy. Chuť kakaa nesklidila zpočátku velký úspěch, teprve v sedmnáctém století začalo být oblíbené oslazené kakao. Výroba čokolády brzy následovala. S rostoucí spotřebou se začal rozvíjet rozsáhlý průmysl, který odebíral kakao nejen z plantáží ve Střední a Jižní Americe, ale také v Indonésii, Filipínách a ve dvacátém století i v Africe.
Pěstování
image Původ kakaa lze vystopovat v amazonské kotlině u Orinoka. Rostlina má ráda pravidelné teploty okolo 25°C a vlhké klima. Mladé kakaovníky potřebují hodně stínu, a proto se vysazují ve stínu vysokých stromů. Listy má kakaovník po celý rok a plody podobné okurkám rostou přímo ze kmene a silných větví, což je pro Evropana nezvyklý pohled. Sklizeň probíhá ručně a kakaové boby se ihned po sběru vyjmou z kakaových plodů. Spolu s dužinou se pak fermentují, což kakau dodá charakteristickou barvu, chuť a vůni, které se později zvýrazní pražením. Nejprve se však fermentované kakaové boby nechají vyschnout pod tropickým sluncem, ručně přeberou a připraví na přepravu do Evropy, kde se podle zásad kontrolovaného ekologického zemědělství dále zpracovávají pražením. Opražené boby se nahrubo nadrtí a různé druhy bobů se podle utajovaného poměru namíchají k dosažení ideální vyvážené chuti. Část z této hmoty se využívá přímo při výrobě čokolády. Z druhé části se vylisováním odstraní kakaové máslo, zbytek se jemně namele na prášek a proseje. Tak získáme kakaový prášek.
Na trhu je velký výběr BIO kakaa
Toto vynikající kakao bylo vypěstováno fair trade družstvem El Ceibo v regionu Alto Beni. Spravedlivý obchod umožňuje těmto chudým zemědělcům a jejich rodinám lepší životní podmínky, m.j. vzdělání, kvalitnější bydlení a lékařskou péči. Pečeť TransFair mimo jiné zaručuje výrazně vyšší cenu pro drobné pěstitele kakaa, dlouhodobé odběratelské smlouvy, placení záloh předem, vyloučení dětské a nucené práce, šetrné zemědělské postupy bez použití chemických látek, zaplacení prémie producentským družstvům, ze které investují do místních rozvojových projektů (např. nové technologie zpracování kávy, infrastruktury, vzdělávací programy).
Složení: 100% odtučněné kakao
Výživné hodnoty v 100 g výrobku (průměr): energetická hodnota 1 427 kJ/343 kcal, bílkoviny 19,8 g, sacharidy 10,8 g (z toho cukry 2,2 g ), tuky 24,5 g (z toho nasycené mastné kyseliny 14,8 g), balastní látky 30,4 g, sodík méně než 0,1 g
Příprava 1 litru nápoje: 6 kávových lžiček El Ceibo bio kakaa rozmíchejte v 0,3 l studené vody, zahřejte. Dolijte mlékem a opět zahřejte, dle potřeby přisladte.
Jemný instantní kakaový prášek, vhodný pro přípravu teplého i studeného nápoje. Chocolé je plně rozpustné v mléce, slazené třtinovým cukrem. Kakao pochází od družstev El Ceibo a Conacado a třtinový cukr dodává MCCH z Ekvádoru. Toto lahodné BIO kakao je z 99 % složeno z přísad dovážených od skupin drobných producentů z Latinské Ameriky.
Bio kakaový prášek Méďa - obsah kakaových částí v sušeném kakaovém nápoji Méďa je dvojnásobný ve srovnání s většinou ostatních výrobků na trhu. Obě základní složky tohoto nápoje - kakaový prášek a sušená třtinová šťáva RAPADURA - pocházejí z projektu fair trade HAND IN HAND. Méďa je vhodný pro vegany.
Použití: Méďu rozpouštíme v teplém kravském, kozím nebo sojovém mléce, můžeme jej však použít i do jogurtů, kukuřičných lupínků, müsli směsí a při pečení. Tip: Rozpuštěním v horkém plnotučném mléce získáme vynikající voňavou horkou „čokoládu". Složení: Odtučněné kakao (40 %), sušená třtinová šťáva RAPADURA (60 %), pravá Bourbon vanilka. Všechny složky pocházejí z kontrolovaného ekologického zemědělství. Výživové informace: Díky použité sušené třtinové šťávě RAPADURA vykazuje Méďa neobvykle vysoký obsah minerálních látek.
Špičkový kakaový prášek v originálním balení RAPUNZEL v demeter kvalitě. Hlavní charakteristikou tohoto výběrového kakaa je jeho silně čokoládová chuť a vůně. Kakaové boby použité při výrobě tohoto kakaa pocházejí z fair trade projektu HAND IN HAND v Latinské Americe.
Použití: S bio mlékem a třtinovým cukrem jako horký čokoládový nápoj, při pečení a vaření a do desertů. Díky intenzivní chuti je možno použít menší množství kakaa než obvykle. Složení: Odtučněné kakao pocházející z kontrolovaného ekologického zemědělství.
Zdroj: Bionebio.cz, Lekaria.cz