Zdravé potraviny
Hummus
Hummus je velmi oblíbenou pochoutkou z cizrny a tahini (pasta ze sezamových semínek). Prospěšnost cizrny najdete v této rubrice pod názvem „cizrna“. Je považováno za národní jídlo Izraele a je velmi oblíbený na Středním východě. Začíná být ale velmi oblíbený i u nás. Připravený hummus můžeme skladovat v lednici přibližně 1 týden ve skleněné lahvičce.
Hummus lze připravit na několik způsobů. Například izraelský hummus se připravuje takto:
200 g cizrny
2 stroužky česneku
1 PL pasty tahini
šťáva z 1 citrónu
sůl
olivový olej
Tvrdou cizrnu přes noc namočíme do studené vody. Poté necháme cizrnu odkapat, vložíme ji do hrnce a spaříme horkou vodou (aby luštěnina nenadýmala). Do vody přidáme 2-3 lžičky sody a vaříme ji pod pokličkou ještě jednou, dokud nezměkne. Opět scedíme, prolijeme studenou vodou. Musí být měkká a pak ji osolíme. Uvařenou cizrnu, tahini, česnek a citrónovou šťávu umixujeme na hladký krém. Až budeme hummus podávat, lehce ho můžeme postříkat olivovým olejem.
Jak hummus vypadá: