Zdravé potraviny
Hrách
Hrách patří do skupiny plodin označovaných jako luskoviny. Dozrálé plody luskovin (hrachu, čočky, fazolí, sóje, cizrny a dalších) upravené pro lidskou výživu se nazývají luštěniny. Jejich výživná hodnota je vysoká, zejména pro vysoký obsah bílkovin, kterých obsahují nejvíce ze všech rostlinných potravin. Z hlediska aminokyselinové skladby jsou bohaté na lysin, ale mají nedostatek methioninu, což je situace úplně opačná než u obilovin. Proto se doporučuje jejich vzájemná kombinace.
Účinky na organismus:
- podporuje růst buněk
- pomáhá při zácpě
- podporuje růst svalů
- aktivuje látkovou přeměnu v buňkách
- posiluje nervy
- zlepšuje vidění
- snižuje cholesterol
- zbavuje organismus jedovatých látek
- posiluje vlasy
Obsahuje:
- vápník, fosfor
- thiamin, riboflavin, niacin
- vitamín C
Nutriční hodnoty hrachu
Hrách obsahuje asi 25 % bílkovin, 62 % sacharidu, 1 % tuku, 6 - 7 % vlákniny, 2 - 3 % minerálních látek. Obsah tuku je nízký, ale má příznivé složení mastných kyselin. Hrách je významným zdrojem vitaminu skupiny B, provitaminu karotenu (91 mg. 100g - 1 ß-karotenu) a nezralá semena obsahují ještě vitamin C. Vysoký je obsah minerálních látek, zvláště fosforu a draslíku, ale i vápníku a hořčíku. Stejně jako jiné luštěniny je hrách bohatým zdrojem molybdenu.