Zdravé potraviny
Dýňový olej
Olej z dýňových semínek je lisován za studena do hnědo-zelené barvy a má jedinečně lahodnou chuť. Řadí se do kategorie olejů nejvyšší kvality.
Účinky oleje
Dýňový olej je ceněn i pro své mimořádné léčivé schopnosti. Hojí a obnovuje nemocné tkáně, působí léčivě v trávicím ústrojí, při vředovém onemocnění žaludku a dvanácterníku.
- výrazné hojivé a sklidnujicí účinky
- je bohatým zdrojem organicky vázaného zinku
Velice zdravý TIP
Doporučujeme vnitřní užití jako přírodní zdroj zinku 1-4 kávové lžičky denně. Slouží jako jedna z prevencí proti zhoubnému bujení a nemocech prostaty. Povzbuzuje krevní oběh, je doporučován při kazivosti zubů jako zubní olej, působí blahodárně při výskytu herpesu, lupénky, akné a některých typů ekzémů, používá se jako výživný balzám. Pozitivně ovlivnuje trávicí trakt, povzbuzuje krevní oběh, je výborný jako základ do vlasových zábalů proti padání vlasů a k ošetření namáhaných a poškozených vlasů. Podporuje pružnost kůže a přispívá k obnově buněk. Je bohatý hlavně na zinek, hořčík, vápník, draslík, železo, fosfor a skupinu vitamínů BaC. Pomáhá růstu nehtů a jejich zpevnění, vyživuje nehtové lůžko. Neobsahuje cholesterol.
Použití v kuchyni
Hodí se k přípravě nejrůznějších pokrmů - salátů, omáček, při pečení. Jsou výborná v cereáliích a müsli, s jogurtem, do buchet nebo domácího pečiva, na přípravu kaší, pomazánek nebo jen tak k zdravému mlsání. Je vhodné je před konzumací na několik hodin namočit do hrnku s vodou, čímž se aktivují enzymy.
Dýňový olej se přidává až na samém konci tepelné úpravy, například do dušené zeleniny nebo k rybám. Je vhodný i do salátů. Olej nepoužíváme k přípravě tepelně upravených pokrmů.