Zdravé potraviny
Dýňová semínka
Použití:
Bio dýňová semínka lze použít samotná, neupravená, nebo v různých směsích s oříšky a sušeným ovocem, skvělá jsou i v jogurtech či lehce opražená a osolená. Mají specifickou, oříškově nasládlou chuť. Hodí se také k přípravě nejrůznějších pokrmů - salátů, omáček, do pečiva, zeleninových či masových karbanátků.
TIP:
Před přípravou namočte bio dýňová semínka na několik hodin do vody, čímž se aktivují enzymy.
Nutriční informace:
Bio dýňová semínka jsou vynikajícím zdrojem zinku a vitamínu E. Obsahují také další vitamíny (A, D, B 1, B 2, B 6) a minerály (selen, draslík, vápník, fosfor, hořčík, měď, mangan, železo). Jsou rovněž zdrojem cenných nenasycených mastných kyselin. Ty snižují cholesterol, vysoký tlak a riziko infarktu i mrtvice. Obsahují přírodní hormonálně účinné látky (kukurbitol) a další složky, které zpomalují stárnutí a působí proti degenerativním procesům. Bio dýňová semínka doporučují odborníci jako užitečnou prevenci proti poruchám s prostatou. Jsou vhodná rovněž pro ženy, které trpí záněty močových cest. Konzumace bio dýňových semínek prospívá i vlasům a kvalitě nehtů.
Výhody:
Obsahují velmi hodnotné tuky, esenciální mastné kyseliny skupin Omega 3 i Omega 6, zinek, vitamíny skupiny B, významný zdroj vitamínu E