Zdravé potraviny
Čočka tmavozelená
Tmavozelená čočka je oblíbená zejména v evropské kuchyni. Je bohatá na bílkoviny a při vaření si udržuje tvar. Proto je vhodná především do polévek a salátů nebo jako příloha.
Čočka má po sojových bobech a konopí třetí nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin - 26 %. Díky tomu tvoří v mnoha částech světa velmi důležitou složku stravy. Je tomu tak zejména v Indii, jejíž obyvatelstvo tvoří z velké části vegetariáni. Jednotlivé druhy čočky se od sebe liší jak velikostí semen, tak jejich barvou, jež může být žlutá, oranžová, hnědočervená, zelená či černá.
BIO Produkt kontrolovaného ekologického zemědělství. Výrobek označený touto značkou je vyprodukován přirozenými biologickými metodami. Při jeho produkci se nepoužívají pesticidy a průmyslová hnojiva, proti škůdcům a chorobám se nasazují pouze prostředky biologické ochrany.
Nutriční hodnoty ve 100 g:
Energie 1 377 kJ (323 kcal)
25 g bílkovin
59 g sacharidů
1,2 g tuků