Zdravé potraviny
Chufa (čufa)
Chutá jako oříšek, ale není to oříšek.
Co je chufa
Chufa (čti čufa) - latinsky Cyperus esculentus, je drobná podzemní hlíza hnědé barvy se zvrásněným povrchem připomínající malý seschlý lískový oříšek. Vyznačuje vysokým obsahem vlákniny, vitamínů, minerálů, bílkovin a přírodního cukru.
Chufa neobsahuje cholesterol ani lepek a má velmi nízkou hladinu sodíku. V současné době se chufa pěstuje především ve Španělsku, a to zejména v okolí Valencie, odkud také naše chufa pochází.
Využití chufy v kuchyni
- v čerstvém stavu jako skvělá zdravá svačina sladké chuti (výborná také po namočení do vody)
- základ pro přípravu müsli (v současné době velmi populární v Něměcku a ve Švédsku)
- základ pro výrobu nápoje zvaného „horchata“ (orčata)
- výroba mouky
- základ pro výrobu panenského oleje (BIO olej z chufy)
- základ pro výrobu dalších výrobků – kosmetické produkty, paté, atd.
Víte, že...?
Nápoj z chufy - horchata (orčata) je považován za velmi chutný, osvěžující a výživný drink , který v posledních letech získal velkou popularitu, a to nejen ve Španělsku, ale také v mezinárodním měřítku.
Cenné látky v chufě
- bílkoviny: aminokyseliny, zejména esenciální aminokyselinu Arginin (arginin je tvůrce prolaktinu, který je velmi důležitý během růstu, pro těhotné, kojence, dále na močovinu, ischias, prostatu a podporu imunitního systému. Kromě toho je Arginin přirozeným generátorem inzulínu, což je důvod, proč je nápoj Horchata (orčata) BEZ PŘIDANÉHO CUKRU velmi doporučována diabetikům)
- minerální soli: vyvážený poměr vápníku a draslíku (zabraňuje vzniku osteoporózy), fosfor, hořčík, železo, zinek, měď, mangan, nízký obsah sodíku
- vitamíny: B1, niacin, kyselina listová, tokoferoly, vitamín E (antioxidant) a C
- vlákninu: upravuje absorpci glukózy, snižuje vstřebávání cholesterolu, snižuje adenomy tlustého střeva, probiotické a symbiotické
- mastné kyseliny: snižují hladiny cholesterolu, triglyceridů, arteriosklerózy, usnadňují střevní průchod
Nutriční hodnoty
- Energie: 1635 kJ (386 kcal) na 100 g
- Bílkoviny: 6,9 g
- Sacharidy: 33 g (z toho cukry 14,3 g)
- Tuky: 31,3 g
- Vláknina: 6,8 g
- Vitamíny, minerály: hořčík 1070 mg/kg, sodík 206 mg/kg, draslík 7870 mg/kg, fosfor 2557 mg/kg, vápník 179 mg/kg, kyselina listová 509 mg/kg, niacin 20,4 mg/kg