Zdravé potraviny
Chalva
Co je to chalva?
Slovo chalva (halva) původem pochází z arabštiny. Ve světě se používá mnoho názvů. Chalva vyrobená z hrubé pšeničné krupice je populární v Indii, Turecku nebo Pákistánu. Jiné běžné typy chalvy se vyrábějí z tahini (pasta ze sezamových semínek). Je nejoblíbenější ve východní části Středozemního moře a Balkánu. Chalva může být vyrobena i z mnoha jiných složek jako jsou slunečnicová semena, různé druhy ořechů, dokonce i fazolí, čočky a zeleniny - mrkev, dýně, ale u nás seženete pouze vynikající chalvu z různých druhů ořechů.
Sezamová chalva
Hlavní ingredience:
- sezamová semínka nebo tahini, cukr, glukóza nebo med. V Turecku se podle některých receptů přidávají vaječné bílky, aby byla křehčí a je lahodná. Dalšími přísadami k základu (sezamová semínka a cukr) mohou být pistácie, kakaový prášek, vanilka nebo čokoláda.
Výroba
Jak už bylo řečeno, chalvu nalezneme v mnoha tvarech, texturách, konzistencích i chutích. Připravuje se podle receptů, které se můžou lišit v teplotě přípravy a způsobu přípravy jako je hnětení, tření a mnoha dalších.