Zdravé potraviny
Rýže basmati
Příprava, použití, tipy
Rýži omyjte a v hrnci zkombinujte 2 šálky rýže s 500 ml vody a trochou soli. Přivedeme vodu k varu, ztlumíme na střední plamen a zvolna vaříme pod přikrytou pokličkou asi 30 minut. Jestliže používáme hnědou rýži basmati, vaříme až 40 minut. 20 minut vaříme rýži arborio nebo krátkozrnnou rýži. Divokou rýži vaříme až 1 hodinu.
Do hotové rýže přidáme nasekanou bazalku, můžeme přidat rajčata nebo zamíchat kešu oříšky nebo kari. Rýži můžeme připravit i na sladko.
Nutriční hodnoty
1 šálek uvařené rýže (200 g)
Kalorie:205
Proteiny:4,2 g
Sacharidy:44,5 g
Tuky:0,44 g
Dobrý zdroj železa, selenu, thiaminu a niacinu
Rýži skladujeme v chladném a suchém místě v uzavřené nádobě. Uvařenou rýži můžeme dát do lednice maximálně na 7 dní nebo ji uchováme v mrazáku po dobu 6 měsíců. Rýži basmati je možné zakoupit v bílé nebo hnědé (nezpracované) formě.