Zdravé potraviny
Amarant
Amarant BIO 500 g (Bio kvalita)
Příprava, použití, tipy
Amarant jsou malé kuličky, které se získávají z rostliny, která jich produkuje až 500 tisíc. Při pečení používáme malé množství amarantu společně s ostatními druhy mouk. Amarant můžeme rozpálit na rozehřáté nepřilnavé pánvi, aby kuličky pukly jako popcorn. Podáváme s mlékem a jahodami jako obměnu snídaňových cereálií. Dále můžeme amarant dusit v páře se zeleninovým vývarem a přidáme ho jako přílohu k praženým sezamovým semínkům. Takto připravený amarant nabízí plno možností přípravy k různým druhům jídla.
Průměrné nutriční hodnoty na 100 g:
Energetická hodnota: 1220 kJ
Bílkoviny: 15,8 g
Sacharidy: 63,1 g
Tuky: 7 g
(vápníu, železo, hořčík)
Amarant zakoupíte v prodejnách zdravé výživy a pekárnách. Uchovávejte ho v chladu a suchu ve skleněné nebo plastové nádobě. Vzduch, vlhkost a sluneční světlo může způsobit, že olej může žluknout.