Zdravé potraviny
Agávový sirup
(Zdroj)
Sirup z agáve je přírodní mexické sladidlo na bázi fruktózy. Agávový sirup, přírodní nerafinované sladidlo, obsahuje vysoký podíl ovocného cukru, menší množství dextrózy a velmi nízké množství klasického cukru. Díky vysokému obsahu fruktózy má sirup z agáve výhodu v tom, že je sladší než řepný cukr, s jeho použitím dosáhneme stejné sladkosti pokrmů s polovinou kalorií. Proto je vhodným sladidlem pro lidi s nadváhou a při redukčních dietách. Agávový sirup má nízký glykemický index a nezvyšuje hladinu cukru tak rychle jako med či bílý cukr. Navíc obsahuje zbytkové množtví inulinu, který podporuje zdravou střevní mikroflóru a tím správnou činnost střev.
Výhody sirupu
Sirup je sndano stravitelný, napomáhá činnosti žlučníku, trávení tuků a působí preventivně v zanášení cév vlivem cholesterolu.
Agávový sirup je nejen zdravým, ale také chutným a všestranným sladidlem. Můžete jej použít do ovocných salátů, jogurtů, na müsli a lupínky, palačinky a lívance, k oslazení čaje a kávy, limonád a ovocných nápojů. Sirupem z agáve lze nahradit bílý cukr prakticky v kterémkoli pokrmu. V receptu nahraďte požadované množství cukru tříčtvrtečním množstvím sirupu a úměrně snižte množství tekutin. V pečení vynikne jeho schopnost vázat vlhkost a zabraňovat vysoušení pečiva.