Zdravé potraviny
Agar - agar
Agar alias japonská želatina
Agar je potravinářská přísada získávaná z červených mořských řas. Používá se k ochucování, jako stabilizátor nebo zahušťovací prostředek. Používá se hlavně v asijských sladkých kuchyních.
Obsahuje:
- sacharidy, polysacharidy, agarpektin
- vápník, hořčík, sodík
- vitamín B2
- kyselina listová
- cholin
Pomáhá:
- při zácpě - má projímavé účinky
- při pocitech horka
- při léčbě vysokého krevního tlaku
Vhodný pro:
- redukční diety - má nulovou energetickou hodnotu
- přípravy dezertů a sladkých jídel
Příprava:
Agar můžete rozpustit ve vodě, zeleninových vývarech i ovocných šťávách. Jednu čajovou lžičku agaru rozpouštíme 10 minut v 300 ml tekutiny a poté agar s tekutinou a špetkou soli vaříme 10 až 20 minut. S agarem můžete současně vařit vybranou zeleninu, ovoce a jiné potraviny.